W odpowiedzi na bezpieczeństwo konsumenta w 1992 roku holenderska organizacja Product Board Animal Feed opracowała system związany z certyfikacją producentów i dystrybutorów mieszanek paszowych. Bezpieczeństwo i jakość to kluczowe kwestie, które powinny zostać spełnione przez firmy chcące funkcjonować na rynku produkującym żywność. Niedopilnowanie standardów i norm GMP+ grozi nie tylko poważnymi konsekwencjami prawnymi w przypadku zanieczyszczenia pasz, ale także nierzadko spisaniem biznesu na klęskę. Firmy wchodzące na rynki europejskie oraz międzynarodowe powinny reprezentować nowoczesne podejście do produkcji, które ewidentnie zmniejszy ryzyko niebezpieczeństwa oraz poprawi jakość oferowanych produktów.
Przyjrzyjmy się bliżej certyfikacji GMP+: co to jest, kogo dotyczy i jakie konkretnie warunki należy spełnić, aby uzyskać stosowny certyfikat?
Kogo obowiązuje certyfikacja GMP+?
Najprościej rzecz ujmując, GMP+ (z ang. Good Manufacturing Practice Plus) to zbiór zasad, według których powinny być produkowane i kontrolowane produkty takie jak: pasze pełnoporcjowe (dla bydła, trzody, drobiu, ryb); premiksy; dodatki paszowe (np. probiotyki, enzymy); surowce roślinne (zboża, nasiona, śruta); oleje i tłuszcze techniczne; melasa, wysłodziny buraczane, pulpy owocowe, a także odpady z przemysłu spożywczego (np. piekarniane, browarnicze).
Certyfikacja GMP+ obowiązuje zatem wszystkich uczestników łańcucha paszowego:
- producentów;
- młyny i wytwórnie tłuszczów paszowych;
- firm zajmujące się zbieraniem i przetwarzaniem produktów ubocznych, z których następnie powstają pasze;
- importerów i eksporterów pasz;
- firmy logistyczne (odpowiedzialne za transport, przeładunek i magazynowanie pasz);
- dostawców surowców (np. kukurydzy, śruty sojowej, pszenicy, olejów roślinnych).
Wszystkie przedsiębiorstwa, działające w wyżej wymienionych sektorach, dążące do umiędzynarodowienia swojej działalności w Europie, muszą obowiązkowo posiadać certyfikat uznany przez organizację GMP+ International (wcześniej PDV). Certyfikat GMP+ jest również uznawany przez inne systemy certyfikacji pasz, takie jak FAMI-QS.
Wiedza o GMP+ rozwija się coraz prężniej, a certyfikat jest koniecznym wymogiem do spełnienia na całym świecie. Przepisy GMP+ są stale uaktualniane i udoskonalane. Wszelkie wprowadzane zmiany są istotne dla wszystkich organizacji w międzynarodowym łańcuchu produkcyjnym.
System certyfikacji GMP+ stosowany jest w całym łańcuchu dostawców, począwszy od produkcji podstawowej, poprzez handel towarami, przechowywanie, przeładunek i transport, aż po analizę laboratoryjną.
Jakie wymagania powinna spełnić organizacja?
Aby organizacja uzyskała certyfikat GMP+, powinna spełnić ogólne wymagania standardu R1.0 – Feed Safety Management Requirements, a także odpowiednich specyfikacji technicznych (TS), zależnych od roli organizacji w łańcuchu produkcyjnym. Przykładowe specyfikacje to:
- TS 1.2 – Purchase – dla przedsiębiorstw prowadzących obrót (handel) paszami lub składnikami paszowymi;
- TS 1.9 – Transport Activities – dla firm realizujących transport pasz i dodatków paszowych;
- TS 1.10 – Operational Activities – dla organizacji zajmujących się produkcją i przetwarzaniem pasz;
- TS 3.2 – Pet Food – dla producentów i sprzedawców karmy dla zwierząt domowych;
- TS 4.1 – Laboratory Testing – dla laboratoriów wykonujących badania próbek pasz.
Wszystkie organizacje muszą również stosować TS 1.1 – Prerequisite Programme, który określa podstawowe zasady higieny, infrastruktury i zarządzania jakością w produkcji i obrocie paszami.
Co powinny zrobić firmy, aby powyższe standardy zostały spełnione?
- zachować bezpieczeństwo pasz;
- wykonywać regularne badania laboratoryjne;
- przeprowadzać dokładną analizę składnikową;
- kierować zasobami;
- monitorować procesy produkcji.
Jak uzyskać certyfikat GMP+?
Jeśli działasz w branży, o której tutaj mowa, zdecydowanie warto zatroszczyć się o GMP Plus Standard dla swojego biznesu. Chociaż certyfikat nie jest obowiązkowy, w praktyce wymaga go rynek. Firmy bez certyfikatu są mniej konkurencyjne, przez to rzadziej podejmuje się z nimi współpracę.
W celu uzyskania certyfikatu GMP+ należy przejść następujące etapy:
- Wybór modułu GMP+, który nas dotyczy, np. GMP+B3, jeśli Twoja działalność obejmuje handel paszami dla zwierząt.
- Wdrożenie systemu zarządzania opartego na standardzie GMP+: zasady dobrej praktyki produkcyjnej, opracowanie dokumentacji, przeszkolenie pracowników, itp. Na tym etapie nieocenione jest wsparcie firmy doradczej takiej jak nasza. Grupa QUALITAS oferuje kompleksowe wdrożenie GMP+. Towarzyszymy naszym klientom od początku do końca ubiegania się o certyfikat. Chętnie przygotujemy także Ciebie i Twój zespół – tak, by Wasze przedsiębiorstwo nie tylko pozytywnie przeszło audyt trzeciej strony, ale także abyście realnie skorzystali na wdrożeniu systemu i czerpali z wszystkich jego zalet.
- Wybór jednostki certyfikującej.
- Audyt zewnętrzny certyfikujący – niezależna kontrola specjalnego, akredytowanego zespołu, na podstawie której podejmowana jest decyzja o przyznaniu certyfikatu GMP+.
Otrzymanie certyfikatu nie powinno kończyć starań o działanie w zgodzie z wytycznymi GMP+. Firma, która posiada certyfikat, przechodzi coroczne audyty kontrolne. Powinna ona także zgłaszać jednostce certyfikującej ważne zmiany w sposobie funkcjonowania, np. nowy profil działania albo otwarcie dodatkowej filii.
Wszystkie firmy w łańcuchu paszowym, w dowolnym miejscu na świecie, powinny starać się uzyskać certyfikację GMP+, przyczyniając się tym samym do bezpiecznej i niezanieczyszczonej żywności pochodzenia zwierzęcego. Jeśli interesuje Cię wdrożenie GMP+ w Twoim biznesie, zachęcamy do kontaktu z naszą firmą. Specjaliści z Grupy Doradczej Qualitas pomogą Ci sprawnie przejść ten proces i cieszyć się z korzyści wynikających z GMP+.